روش های اکسیداسیون پیشرفته (برای مثال ازن، فنتون، UV و …) برای تصفیه فاضلاب اولین بار توسط گلیز و همکاران در سال 1987 معرفی شد. در این روش ها با اعمال دمای اتاق، فشار نرمال اجرا و تولید یک ماده اکسید کننده در محل با غلظت مناسب برای حذف موثر آلاینده ها برای تصفیه فاضلاب اقدام می شود. روش های AOP در سال های اخیر توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است و در نهایت به عنوان روش هایی کارآمد، بهینه و سازگار با محیط زیست برای حذف آلاینده های آلی بسیار مقاوم (POPs) (Persistent Organic Pollutants) به کار می روند. اغلب این روشها بر پایه تولید رادیکال OH در محل به وسیله یک واکنش شیمیایی، فوتوشیمیایی، سونوشیمیایی یا الکتورشیمیایی بنا شده است.
قدیمی ترین این روش ها که بیشتر از سایرین مورد مصرف قرار گرفتهاست، روش فنتون می باشد که در آن محلولی از نمک آهن(‖) و H2O2، به عنوان واکنشگر فنتون به کار می رود تا POPها را از بین ببرد. گرچه امکان پذیر است با تاباندن نور UV به نمونه فاضلاب به طور همزمان، بازده اکسیداسیون را به طور قابل ملاحظه ای افزایش داد. از سایر روش های اکسیداسون پیشرفته می توان به استفاده از سوسپانسیون TiO2 و یا کاربرد O3+UV اشاره کرد. در ادامه روشهای اکسیداسیون پیشرفته به صورت مجزا توضیح داده می شود:
1- AOP شیمیایی
1-1- واکنشگر فنتون
در اوایل قرن نوزدهم، فنتون مطالعاتی در مورد استفاده مخلوط H2O2 و Fe2+ (که بعدها به واکنشگر فنتون معروف شد) برای اکسیداسون و از بین بردن تارتاریک اسید با جزئیات کامل را منتشر کرد. واکنش فنتون با تولید هیدروکسیل رادیکال شروع شده و برای تجزیه و از بین بردن آلایندههای مختلف آلی به کار میرود. این واکنش عبارت است از :
از آنجا که واکنش فوق در محیطی اسیدی انجام میشود، میتوان رابطه بالا را به صورت زیر نوشت:
فرآیند فنتون در شرایطی که pH بهینه فاضلاب 3.0-2.8 باشد، بیشترین بازده را دارد. مزایای واکنش فنتون عبارتست از:
- یک روش ساده و منعطف برای به کار بردن در واحدهای موجود.
- مواد شیمیایی ارزان و با جابجایی راحت
- بدون نیاز به انرژی ورودی
معایب روش فنتون عبارتست از:
- هزینه و ریسک نسبتا زیاد با توجه به ذخیره سازی و حمل و نقل H2O2
- نیاز به مقدار مشخصی از مواد شیمیایی برای اسیدی کردن فاضلاب تا pH=2-4 قبل از حذف آلودگی و یا جهت خنث یسازی فاضلاب تصفیه شده قبل از تخلیه به محیط زیست.
- تجمع لجن آهن که باید حذف گردد.
- عدم امکان از بین بردن همه مواد آلی با توجه به تشکیل کربوکسیلات آهن(+3) که به راحتی قابل تجزیه توسط رادیکال OH نیستند.
1-2- پراکسیداسیون
اصول پراکسیداسیون بر مبنای جفت شدن دو ترکیبت O3 و H2O2 و تولید رادیکالهای اکسنده استوار است. بر اساس تحقیق زاویسکا و همکارانش در سال 2009، فرآیند پراکسیداسیون بازده بیشتری نسبت به فرآیند ازنی زنی به تنهایی دارد، چرا که H2O2 قابلیت این را دارد که نرخ تجزیه O3 در آب را بالا برده کهسبب تولید بیشتر رادیکال OH میگردد.
این واکنش در شرایط که H2O2 به صورت HO2– و در pKa=11.6 است با ازن واکنش داده و داریم:
رادیکالهای HO2 را میتوان از واکنش OH با HO2– به دست آورد. همه این راادیکالها میتوانند پراکسید هیدروژن را در شرایط بهینه آزمایشگاهی نظیر pH=7.7 و H2O2/O3=0.5 تجزیه کنند.
این فرآیند چند عامل محدودکننده دارد که عبارتند از: حلالیت بسیار کم ازن در آب، مصرف انرژی بالا و حساسیت به فاکتورهایی مانند pH، دما، نوع میکروآلایندهها و واکنشهای جانبی که مصرف کننده رادیکاهای OH هستند.
2- AOP فوتوشیمیایی
مزایای روشهای فوتوشیمیایی، ارزان، پاک و ساده بودن آنها و داشتن بازده بیشتر نسبت به سایر روشهاست. در این روشها از ترکیب پرتوهای UV با اکسندههای قوی مانند O3 و H2O2 و در برخی شرایط اضافه کردن یک کاتالیست (Fe3+ و یا TiO2) استفاده میشود. در این روشها سه واکنش اصلی وجود داشته که در خلال آن آلایندهها از بین میروند:
1- تجزیه نوری با استفاده از UV با تجزیه و تحریک مولکول آلایندهها
2- اکسید شدن با استفاده مستقیم از O3 یا H2O2
3-اکسیداسیون با فوتوکاتالیستهای Fe3+ و TiO2 شامل تشکیل رادیکالهای OH.
2-1- فوتولیز با (H2O2 (H2O2/UV
پراکسید هیدروژن با جذب تابش UV در طول موجهای 200 تا 300 نانومتر فوتولیز شده و در نتیجه پیوندهای O-O در این مولکول شکسته و رادیکال OH تولید میشود، که خود این رادیکالها عاملی برای تجزیه پراکسید هیدروژن هستند.
2-2- فوتولیز با (O3 (O3/UV
ازن در محلول آبی پرتوهای UV با طول موج 200 تا 360 نانومتر را جذب میکند. در این شرایط به دلیل آنکه ضریب جذب مولی O3 (3600 lit/mol.cm) بسیار بیشتر از (H2O2 (18.6 lit/mol.cm است، فرآیند فوتولیز با O3 بازده بیشتری نسبت به استفاده از پراکسید هیدروژن دارد. بنابراین فرآیند O3/UV بازده بالایی در برای تصفیه آب و فاضلاب از POPها مانند حشرهکشها و ترکیبات فنولی دارد. این روش در حذف ترکیبات آلی فرار کلرینه مانند CHCl3 و CCl4 نیز کاربرد وسیعی دارد.
2-3- فوتو فنتون (H2O2/Fe2+/UV)
محققانی از جمله ژپ و همکارانش در سال 1992 نشان دادند که واکنش اصلی فنتون میتواند با استفاده از پرتوهای UV همراه شده و بنابراین واکنش کاهش کاتالیستی Fe3+ به Fe2+ در محلول آبی H2O2 صورت گیرد، بطوریکه تشکیل رادیکالهای OH طبق واکنش زیر تولید میشوند:
در pH=2.8-3.5، فرم مشخص Fe3+، یون [Fe(OH)]+2] است که که نقشی کلیدی در واکنش فنتون بازی میکند. تشکیل رادیکالهای OH با واکنش فوتوفنتون را میتوان با مقدار کمپلکسهای اکسالات (Fe(+3 و پراکسید هیدروژن موجود در محلول آبی سنجید.
در در واکنش فوتوفنتون، میتوان از ناحیه های مختلفی از طیف نور فرابنفش به عنوان منبع نوری مانند 315-400 nm و یا 285-315 nm استفاده کرد. لازم به ذکر است که شدت و طول موج پرتوهای UV تاثیر بسزایی در تجزیه آلاینده های آلی دارد. گرچه یکی از نقاط ضعف این فرآیند افزایش هزینه ها به دلیل استفاده از نور مصنوعی است. طبق تحقیفات اخیر گزینه دیگر برای استفاده به عنوان منبع نور، به کارگیری نورخورشید در طول موج بزرگتر از 300 نانومتر است، چراکه نور خورشید منبع انرژی تجدیدپذیری است که بدون هزینه در دسترس است و با استفاده از کلکتورهای خورشیدی میسر می شود. بنابراین واکنش فتوت فنتون خورشیدی، رضایت بخشتر از روش معمول به نظر می رسد که علاوه بر صرفه اقتصادی، سازگاری بیشتری با محیطزیست دارد.
در روش فنتون تجمع یون Fe3+ را داریم، در حالیکه در روش فوتوفنتون فوتولیز کاهشی [Fe(OH)]2+ این مزیت را دارد که با بازتولید یونهای Fe2+ و با ایفای نقش کاتالیزروز در فرایند فنتون، منجر به تولید یون های OH بیشتری شود.
2-4- فوتوکالیز ناهمگن (TiO2/UV)
در اوایل قرن هفدهم، فوجیشیما و همکاران تحقیقاتی در زمینه امکان استفاده از نیمه هادی TiO2 که توسط نور برانگیخته شده، برای تجزیه آب به هیدروژن و اکسیژن در یک سلول خورشیدی فوتو-الکتروشیمی انجام دادند. تحقیقات آنها منجر به توسعه روش اکسیداسیون جدیدی به نام فوتوکاتالیز ناهمگن شد. این روش از پرتوهایی با طول موج نزدیک UV و یک کاتالیست نیمه هادی از جنس TiO2 تشکیل شده است. این کاتالیست بهتر است با مورفولوژی آناتاز یا روتیل باشد تا بتواند به راحتی در اثر تابش نور برانگیخته شده و قطبهای دهنده و گیرنده الکترون در آن شکل گرفته و واکنش اکسیداسیون-احیا انجام شود.
3- AOP صوت شیمیایی
استفاده از امواج فراصوت در یک واسط آبی یک روش اکسیداسیون پیشرفته است که با دو مکانیزم فیزیکی (مستقیم) و یا شیمیایی (غیرمستقیم) انجام می شود. در روش غیر مستقیم، در فرکانس بالا مولکول های اکسیژن و آب تحت تجزیه همکافت قرار گرفته و رادیکال های OH، HO2 و O تولید می شود. در روش مستقیم امواج فراصوت سبب تشکیل و فروپاشی حباب های کاویتاسیون شده که دما، فشار و انرژی زیادی ایجاد می کند (T=2000-5000K و P=6*104 kPa). در این شرایط تجزیه صوتی مولکول های آب، رادیکال های بسیار فعالی را تولید میکند که توانایی واکنش با آلاینده های آلی موجود در واسط آبی را دارد و یا تجزیه ترکیبات آلی توسط پیرولیز رخ میدهد.
4- AOP الکتروشیمیایی
الکتروشیمی روشی است که بر اساس انتقال الکترون عمل می کند و لذا این روش را به تکنیکی ایده آل از نظر محیط زیستی تبدیل می کند چراکه روشی پاک و موثر برای تولید رادیکال هیدروکسیل (OH) در محل می باشد. این رادیکال ها می توانند به صورت الکتروشیمیایی، توسط فرآیند اکسیداسیون آندی به صورت مستقیم (AO) و یا به صورت غیر مستقیم توسط واکنشگر فنتون (EF) در محل تولید شود. استفاده از روش های AOP الکتروشیمیایی مزایای زیر را دارد:
– تجزیه سریع آلاینده های آلی و جلوگیری از تشکیل مجدد گونه های آلاینده
– عدم استفاده یا استفاده ناچیز از واکنشگرهای شیمیایی
– هزینه بسیار کم انرژی به دلیل مصرف انرژی پایین
4-1- اکسیداسون آندی (AO)
این روش، تکنیکی پاک و مستقیم برای تولید رادیکالهای OH بدون استفاده از واکنشگرهای شیمیایی و تنها با استفاده از انتقال الکترون است. این رادیکال ها به صورت مستقیم در سطح آندهای ولتاژ بالا با اکسیداسیون آب تولید می شوند. در ابتدا این فرآیند با Pt، PbO2، SnO2 پوشش داده شده، IrO2 و یا [1]DSA که آندهایی از جنس اکسید فلزی مختلط هستند، آغاز شد. مارسلی و همکارانش واکنش کاتالیزی با مکانیزم زیر را برای این فرآیند پیشنهاد دادند که در آن تولید رادیکالهای هیدروکسیل ناهمگن (M(OH با الکترولیز آب و اکسیداسیون مواد آلی صورت میگیرد:
در این رابطه M جنس آند، (M(OH رادیکال ناهمگن OH که بر روی آند جذب شده است، R ماده آلی و X یون غیرآلی است.
بر خلاف آند فلزی، که منجر به تشکیل مقدار زیادی اکسنده می شود، آندهای اکسید فلزی و DSA سبب تشکیل راحتتر کلرین از یونهای محلول کلرید میگردد و سبب افزایش بازده اکسیداسیون به دلیل تشکیل هیپوکلرید اسید (HClO) که اکسندهای قوی است، می گردد.
4-2- فرآیند EF[2]
در طول دهه اخیر روش های AOP الکتروشیمیایی بر اساس الکتروژنراتور کاتدی در تولید پراکسید هیدروژن و نیز بازتولید کاتالیستی Fe2+، توسعه یافته و با موفقیت به کار برده شدند. در میان روش های الکترواکسیداسیون، روش الکتروفنتون معروفتر بوده که در آن رادیکال های OH در واکنش فنتون که به وسیله فرآیند الکتروشیمیایی تقویت شده باشد، انجام می شود. در این واکنش به صورت در محل، H2O2 و Fe2+به صورت تولیدالکتریکی به دست می آیند.
به دلیل افزایش روزافزون مصرف آب شیرین در دسترس و نیز آلوده شدن آب پس از مصرف در هر یک از حوزه های صنعتی، کشاورزی و خانگی، لازم است روش های مناسب و بهینه برای تصفیه و مصرف دوباره آب (مانند آب شیرین کن صنعتی) به کار گرفته شود. در میان انواع روش های تصفیه، روش های اکسیداسیون پیشرفته علاوه بر مصارف معمول برای از بین بردن ترکیبات آلی پیچیده و سنگین نیز مناسب می باشند.
[1] Dimensionally Stable Anode
[2] Electro Fenton
عالی
سلام . بسیار مفید بود تشکر می کنم.
خیلی عالی و مفید بود ممنون