انعقاد شیمیایی و لخته سازی در تصفیه فاضلاب

پکیج انعقاد شیمیایی و لخته سازی, دیاگرام انعقاد شیمیایی و لخته سازی

انعقاد شیمیایی و لخته سازی یکی از شیوه‌های رایج برای تصفیه فاضلاب بیمارستانی، تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، تصفیه فاضلاب صنایع لبنی و … است. ذرات کلوییدی موجود در آب یا پساب به علت اندازه کوچک و ریز بودن و محتوای بار الکتریکی (عموما منفی) به راحتی ته‌نشین نشده و زمان بالایی جهت ته‌نشینی نیاز دارند. لذا برای رسوب این موارد، باید از مواد شیمیایی مناسب استفاده نمود. کارکرد این مواد شیمیایی که منعقدکننده نام دارند، این است که در روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی می‌توانند ذرات باردار و ریز کلوییدی را بی بار کرده و سپس موجبات تشکیل توده‌های درشت‌تر را  جهت ته‌نشینی بهتر فراهم نمایند.

مکانیز انعقاد شیمیایی و لخته سازی

جهت انعقادسازی کامل، یکی از مکانیسم‌های کارا و پرکاربرد، ایجاد پُل بین ذراتی است که توسط منعقدکننده‌ها تبدیل به لخته شده‌اند. برای ایجاد این پُل بین لخته‌های مذکور، از موادی به نام کمک منعقدکننده استفاده می‌شود. معروف ترین ماده برای انعقاد شیمیایی و لخته سازی، پلی‌الکترولیت‌های پلیمری هستند. برای ایجاد انعقاد شیمیایی مقادیر نسبتا اندکی از پلی‌الکترولیت به پساب افزوده می‌شود. سپس در نقاطی با لخته‌های تشکیل شده تماس پیدا می‌کنند و آن‌گاه اگر بار پلی‌الکترولیت و بار کمِ لخته، مخالف یکدیگر باشند، با قدرت بیشتر (نیروی کولمبی) و اگر هم‌نام باشن، با قدرت کمتر(نیروی واندروالسی) پلی که درباره آن بحث شد؛ تشکیل داده می‌شود.

انواع منعقدکننده‌ها و کمک منعقدکننده‌ها

برای انعقاد شیمیایی و لخته سازی از انواع منعقدکننده‌ها استفاده می‌شود. گاهی نیز از موادی استفاده می‌شود که به فرایند انعقاد کمک می‌کنند که کمک منعقدکننده نام دارند. منعقدکننده‌ها انواع بسیار زیادی دارند که از بین آن‌ها چند مورد از پرکاربردترین‌ها معرفی می‌شود:

  • منعقد کننده PAC
  • منعقد کننده سولفات آلومینیوم
  • منعقد کننده سولفات فریک
  • منعقد کننده کلروفریک

منعقد کننده PAC

پلی آلومینیوم کلراید یکی از پر مصرف ترین منعقدکننده‌هایی است که برای تصفیه فاضلاب به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی کاربرد دارد. منعقد کننده PAC به دلیل کارایی و بازدهی بالا معمولا اولین منعقدکننده‌ای است که برای تست تصفیه شیمیایی  انتخاب می‌شود. به صورت کیفی این منعقدکننده در pH های 5 تا 9 کارایی دارد. و در pH های خنثی معمولا عملکرد بهتری نیز از خود ارائه می‌دهد. البته این مهم بسیار وابسته به آلاینده‎های موجود در فاضلاب است. اما آنچه مشخص است، در pH های اسیدی و بازیِ قوی، عملکرد مطلوبی را ارائه نمی‌دهد.

منعقد کننده سولفات آلومینیوم

منعقدکننده‌ی بعدی که یرای تصفیه فاضلاب به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی استفاده می‌شود. آلوم یا زاج سفید نام دارد. نام دیگر این ماده سولفات آلومنیوم است. سولفات آلومینیوم با اضافه شدن به آب یا پساب ضمن واکنش با بی‌کربنات کلسیم، هیدروکسید آلومنیوم تولید می‌کند. بدین ترتیب موجبات تشکیل لخته را بر روی همین هیدروکسیدها فراهم می‌آورد. آلوم علاوه بر اینکه به تنهایی در فرآیندهای تصفیه شیمیایی و انعقاد و لخته‌سازی استفاده می‌شود، گاهی از آهک همراه با آن، استفاده می‌شود. دلیل آن این است که وقتی قلیایت پساب کم‌تر از مقدار مورد نیاز باشد یا پساب اسیدی باشد، مقادیر H+ اجازه تشکیل هیدروکسید آلومینیوم را نمی‌دهند. لذا استفاده از آهک در کنار آلوم، نسبتا مرسوم است. عیب مهم استفاده از آلوم، ایجاد سختی کلسیم و کربن دی اکسید بوده که دومی عامل خورندگی است.

منعقد کننده سولفات فریک

یکی دیگر از انواع منعقد کننده سولفات فریک است. مزیت این منعقدکننده نسبت به زاج (آلوم) این است که در میدان وسیعی از pH عمل می‌کند. سرعت تشکیل لخته‌ی آن بیشتر است. و عموما لخته‌هایی با وزن بیشتر تشکیل می‌دهد. یکی از کاربردهای خاص سولفات فریک، این است که می‌تواند منگنز را در pH حدود 9 حذف کند. لذا جاهایی که برای تصفیه فاضلاب از شیوه انعقاد شیمیایی و لخته سازی استفاده می‌کنیم، و pH متغیر است، سولفات فریک می‌تواند یک گزینه مناسب باشد.

کلروفریک

کلروفریک یکی از پرمصرف‌ترین منعقدکننده‌هاست. این منعقدکننده به صورت پودر، مایع و یا بلور عرضه می‌شود. این ماده در اثر واکنش با بی‌کربنات یا هیدروکسید کلسیم، ایجاد هیدروکسید آهن 3 بار مثبت می‌کند. هیدروکسید آهن 3 بار مثبت هسته‌ای برای تشکیل لخته خواهد بود. در زیر تصویر کلروفریک مشاهده می‌شود.

قیمت انعقاد شیمیایی و لخته سازی, انعقاد شیمیایی, لخته سازی کلروفریک

عوامل موثر بر حذف آلاینده‌ها در تصفیه فاضلاب به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی

عوامل مختلفی بر کارآیی تصفیه فاضلاب به روش انعقاد و لخته سازی تأثیرگذار هستند. مشخصات متعددی در فاضلاب و آب‌های مختلف وجود دارند که می‌توانند بر عملکرد فرآیند انعقاد موثر باشند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • pH
  • دما
  • مقدار کل مواد جامد محلول (TDS)

نقش pH در تصفیه فاضلاب به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی

انعقاد و لخته سازی وابستگی زیادی به pH دارد. هر ماده منعقدکننده در pH مناسبی درشت‌ترین لخته و وزین‌ترین آن را ایجاد می‌کند. رسوبِ حاصل از لخته باید کمترین حلالیت را داشته باشد. اگر pH مناسب نباشد، کربن دی اکسید تولید شده و به جای ته‌نشینی، شناورسازی خواهیم داشت که همان مواد شناورشده هم کیفیت خوبی ندارند و بسیار شکننده هستند. محدوده pH برای برخی از منعقدکننده‌ها در زیر مشاهده می‌شود:

منعقدکننده محدوده pH موثر
سولفات فریک (4 تا 6) و (8.8 تا 9.2)
فرو سولفات بالای 9.5
آهک موثر در همه pH ها، بهتر در قلیایی‌ها
آلوم 5.5 تا 8.5
کلروفریک 4 تا 11

نقش دما در تصفیه فاضلاب به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی

کاهش درجه حرارت، موجب کاهش تمایل ته‌نشینی لخته‌ها می‌شود. به همین دلیل است که معمولا در زمستان، عملکرد تصفیه‌خانه‌ها در بخش شیمیایی دچار اختلال می‌شود و باید برای جبران این اختلال مقدار منعقدکننده‌ی بیشتری تزریق شود.

تأثیر مقدار کل مواد جامد محلول (TDS) بر انعقاد شیمیایی

به طورکلی افزایش TDS موجب بهتر شدن فرآیند انعقادسازی شیمیایی می‌شود. همچنانکه هرچه TDS بالاتر باشد، مدت زمان هم‌زدن کمتری جهت لخته‌سازی نیاز است.

نحوه تعیین منعقدکننده و کمک منعقدکننده مناسب

این آزمایش که جار تست نام دارد، در اندازه‌ی آزمایشگاهی اجرا می‌شود. انجام جار تست جهت بهینه سازی نوع و مقدار منعقدکننده و کمک منعقد کننده ضروری است. وقتی این بهینه‌سازی انجام شود، مقدار لجن و در نتیجه پسماند جامد در انعقاد شیمیایی نیز به حداقل مقدار خواهد رسید.

در آزمایش جار که در شکل زیر قابل مشاهده است، با استفاده از یک سری میله همزن، عمل انعقاد، اختلاط و ته‌نشینی در اندازه آزمایشگاهی انجام می‌شود. در این آزمایشات انواع مختلف مواد منعقدکننده و کمک منعقدکننده در جایگشت‌های مختلف و در مقدارهای مختلف تست می‌شود. آن نمونه‌ای که ریزترین فلاک‌ها و کمترین فلاک‌ها را با بهترین کیفیت تصفیه ارائه می‌دهد، به عنوان نمونه منتخب برگزیده شده و همان نمونه در پایلوت نیمه عملیاتی و سپس در بخش صنعتی استفاده می‌شود.

آزمایش جار تست برای انعقاد شیمیایی و لخته سازی, انعقاد شیمیایی, لخته سازی, جارتست

مزایا و معایب انعقاد شیمیایی و لخته سازی

انعقاد شیمیایی عملیاتی است برای حذف موادکلوییدی در پکیج‌های تصفیه فاضلاب. استفاده از مواد منعقدکننده و کمک‌منعقدکننده در عملیات تصفیه شیمیایی، معمولا بازدهی بالایی دارد. ولی در عوض به دلیل اینکه روزانه باید از مقدار زیادی ماده شیمیایی جهت انعقاد و لخته‌سازی استفاده شود، هزینه جاری زیادی برای بهره برداری نیاز دارد. و همچنین همان‌طور که در شکل ارائه شده برای جار تست مشخص است، مقدار لجن تولیدشده بسیار زیاد است. هزینه مدیریت لجن و سپس مدیریت پسماند جامد هم به هزینه‌های کارفرما، بیش از پیش می‌افزاید.

خرید پکیج تصفیه به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی

برای اطلاع دقیق از شرایط خرید فروش پکیج تصفیه فاضلاب انعقاد شیمیایی و لخته سازی و همچنین سایر محصولات مثل قیمت دستگاه آب شیرین کن صنعتی می‌توانید با کارشناسان ما در شمیم شریف در تماس باشید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما و اطلاع از جزئیات پکیج تصفیه انعقاد شیمیایی هستند. از طرق زیر می‌تونید ار راهنمایی‌های گروه فنی شمیم شریف مطلع شوید:

راه‌های تماس جهت خرید پکیج تصفیه به روش انعقاد شیمیایی و لخته سازی

برای اطلاع از قیمت خرید فروش پکیج انعقاد شیمیایی و لخته سازی یا سایر خدمات ما از جمله پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی یا پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی می‌توانید به طرق زیر با شرکت شمیم شریف در تماس باشید. توجه داشته باشید که استعلام قیمت خرید پکیج مربوط به همان مورد خاص و همان بازه زمانی است. چرا که پروژه به پروژه ممکن است پکیج انعقاد شیمیایی متفاوت باشد. ضمنا با توجه به نوسانات بازار نیز قیمت‌ها همواره در حال تغییر است و قیمت اعلام شده مربوط به همان زمان مشخص است.

پاسخ دهیدآدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده است * نام شما

© تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت برای شرکت توسعه فناوری شمیم شریف محفوظ است.