تصفیه فاضلاب کشتارگاه دام و طیور همواره یکی از چالش های این صنایع است. در صنعت دام و طیور فاضلابها و پسابهای متعددی تولید میشود که اگر به خوبی مدیریت، کنترل و تصفیه نشوند، معضلات بهداشتی و زیستمحیطی متعددی را به دنبال خواهند داشت. برای تصفیه فاضلاب صنعتی و کشتارگاهی روشهای مختلفی وجود دارد. آنچه در این بین اهمیت دارد این است که از روشها و تجهیزاتی استفاده کنیم که به بهترین شکل با نوع فاضلاب ما سازگار باشد. بدین ترتیب هم هزینههای راهاندازی سیستم تصفیه کاهش مییابد و هم امکان بالابردن بهرهوری و طول عمر سیستم فراهم میشود.
تصفیه فاضلاب کشتارگاه
در تصفیه فاضلاب کشتارگاه یا تصفیه فاضلاب مرغداری ، شناسایی عوامل به وجود آورندهی پسابها اهمیت ویژهای دارد. از مهمترین عوامل ایجاد کنندهی آلودگی در کشتارگاهها میتوان به خونابه، پوست، مو، مواد داخلی رودهها و معدهی دام و چربیها اشاره کرد. علاوه بر این مواد آلی و شیمیایی مورد استفاده برای ضدعفونی کردن محیط و پوست و موی دامها یا عملآوری و نگهداری آنها نیز جزء مواد آلایندهی پساب کشتارگاهها هستند. به دلیل تنوع در مواد آلاینده، شیوهها و راهکارهای مورد استفاده در تصفیه این فاضلابها نیز عموماً متنوع و به صورت ترکیبی انجام میشود.
برای شستشو و رعایت نظافت و بهداشت در کشتارگاهها لازم است به صورت مداوم فضاهای مربوطه را شستشو و ضدعفونی کرد. این امر باعث میشود حجم زیادی آب و پساب آلوده تولید شود. برای جلوگیری از شیوع بیماریهای واگیردار بین دامها و همچنین کارکنان کشتارگاه، لازم است فرایند تصفیه فاضلاب کشتارگاه به صورت مستمر و دقیق انجام گیرد. تصفیهی به موقع و صحیح به کاهش خطرهای بهداشتی و زیستمحیطی کمک شایانی میکند.
ویژگیهای پساب کشتارگاههای دام و طیور
پسابهای کشتارگاهها معمولاً بسیار آلوده و پر از مواد زائد، چربی، خون و … است. این پسابها شامل ترکیباتی است که بایستی از طریق فرایند تصفیه فاضلاب کشتارگاه آنها را پاکسازی نمود. این پسابها در حین مراحل کشتار تولید میشوند. مراحل کشتار دام عبارتند از:
- مراقبت از دام پیش از کشتار
- بی حس كردن دام
- بریدن سر دام و تخلیه کردن خون لاشه
- حذف پوست و مو
- تخلیه دل و روده و محتویات شکم دام
- حذف فضولات
- شستن و پاکسازی لاشه
- بازبینی و حذف ضایعات گوشت
- بسته بندی گوشت
پس از کشتار دام و شستشوی کشتارگاه، پسا تولید شده را باید تصفیه نمود. سپس آن را به چاه جذبی هدایت کرد یا به چرخهی استفاده بازگرداند. برخی از خصوصیات و ویژگیهای عمدهی فاضلابهای کشتارگاهی عبارتند از:
- وجود مواد جامد سوسپانسیون لجن ساز مثل TSS
- چربیهای نوع SEC که در نتیجهی قربانی کردن دام یا در حین بستهبندی تولید میشود
- وجود BOD و COD بالا در پساب
مشخصات فاضلاب کشتارگاه ها
- PH 6-7/7
- TSS 500-800 mg / lit
- BOD 1500 -2700 mg / lit
- COD 2000-4000 mg / lit
فاکتورهای مهم برای انتخاب بهترین شیوه تصفیه فاضلاب کشتارگاه
برای دست یافتن به بهترین شیوهی تصفیه فاضلاب کشتارگاه لازم است عوامل متعددی را در نظر داشت. عدم توجه به این فاکتورها باعث میشود تا شیوهی تصفیه، کارآیی لازم را نداشته باشد، پرهزینه شود و در عین حال شرایط بهداشتی مورد نظر تأمین نگردد. از این رو بایستی به این فاکتورهای مهم همواره توجه کافی داشت:
- ویژگی مواد تشکیل دهندهی پساب و نوع دام و طیور
- کیفیت مورد نظر برای پساب، پس از تصفیه
- حجم پساب تولید شده در یک روز
- هزینه و بودجهی اختصاص یافته جهت ایجاد تصفیهخانه
به جز موارد چهارگانهی فوق موارد دیگری نیز اهمیت دارند. به عنوان مثال تفکیک شدن کودها و مواد درون معده و رودهی دام از همان ابتدا، تفکیک خون و خونابه دام و فرآوری آن به صورت کود، و مواردی از این دست. نحوهی تفکیک و استفاده از آلایندهها تأثیر مستقیم بر کاهش حجم فاضلاب کشتارگاه، کاهش پیچیدگیهای مواد تشکیلدهنده و افزایش سرعت فرایند تصفیه و در نتیجه کاهش چشمگیر هزینههای بعدی دارد.
انواع شیوههای تصفیه پساب کشتارگاهی
برای بهینه شدن فرایند تصفیهی هر نوع فاضلاب، معمولاً از ترکیبی از روشها استفاده میشود. در فرایند تصفیه فاضلاب کشتارگاه نیز از چند مرحله و شیوهی مجزا استفاده میشود که اهم آنها عبارتند از:
- تصفیه فیزیکی فاضلاب (آشغالگیری)
- متعادل سازی پساب کشتارگاه
- چربیگیری از پساب
- تصفیه بیولوژیکی
تصفیه فیزیکی پساب کشتارگاهها
همان طور که بالاتر نیز گفته شد، برای بهینه شدن فرایند تصفیه لازم است تا حد امکان، مواد بزرگ و معلق در پساب جدا شود. معمولاً پس از خالی کردن معده و رودهی حیوانات، مقدار قابل توجهی فضولات تولید میشود که اگر اینها از همان ابتدا جدا نشوند، تصفیهی پساب بسیار پرهزینهتر میشود. برای جداسازی این مواد و مواد دیگری مثل پوست و … از آشغالگیر دستی یا آشغالگیر مکانیکی استفاده میشود. آشغالگیرها اندازههای مختلفی دارند. بسته به نوع دام و ابعاد مواد زائد تولید شده، باید ابعاد و مشخصات آشغالگیر را تعیین نمود.
یکی دیگر از مواد زائد در پساب کشتارگاهها، چربیها هستند. چربیها را میتوان با کمک دستگاه چربی گیر و شیوههای مختلف چربیزدایی از آب جدا کرد. چربیها معمولاً روی سطح اب باقی میمانند و برای جداسازی آنها لازم است استخرهای آرامش ایجاد کرد تا چربیها بر روی سطح آب جمع شوند. به جز چربیها ممکن است موادی نیز تهنشین شوند که برای جداسازی آنها نیز بایستی تمهیدات لازم دیده شود.
متعادل کردن و چربی گیری از فاضلاب کشتارگاهی (از نظر کیفی و کمی)
پس از حذف مواد درشت با کمک آشغالگیرها و همچنین حذف چربیها توسط چربیگیرها حالا نوبت به حذف سایر مواد میرسد. منتها قبل از این کار باید فرایندی انجام شود تا فاضلاب تولید شده یکدست و متعادل شود. متعادل سازی فاضلاب باعث میشود تا در پساب باقی مانده شوک هیدرولیکی و بیولوژیکی اتفاق نیفتد و فرایند تصفیه بیولوژیکی به صورت موثرتر و کارآمدتری اتفاق بیفتد.
تصفیه بیولوژیکی پسابها
تصفیه بیولوژیکی یعنی اینکه فرایند تصفیه با کمک میکروارگانیسمها و باکتریهای موجود در فاضلاب اتفاق بیفتد. برای تکمیل فرایند تصفیه فاضلاب کشتارگاه و از بین بردن آلایندههایی مثل BOD و COD، انجام این مرحله ضروری است. معمولاً تصفیه بیولوژیکی به دو صورت انجام میشود:
- بی هوازی
- هوازی
تصفیه بیهوازی فاضلاب
یکی از شیوههای رایج برای حذف انواع مواد آلی، استفاده از روشهای بیهوازی است. در این شیوه مواد آلی موجود در فاضلاب کشتارگاهی به وسیلهی باکتریها و میکروارگانیسمها استفاده میشوند و جای آن گاز متان تولید میشود. به همین خاطر در شیوههای بیهوازی دریچههایی برای خروج گاز متان باید در نظر گرفته شود. برخی از شیوههای رایج تصفیه بیهوازی فاضلاب کشتارگاه عبارتند از:
- رآکتورهای تصفیه بی هوازی UAFB
- راکتورهای تصفیه بی هوازی UASB
تصفیه هوازی فاضلاب
روش تصفیهی هوازی پس از روش تصفیه بیولوژیکی بیهوازی انجام میشود. روشهای هوازی به بهبود کیفیت خروجی فاضلاب کمک میکنند. معمولاً چند شیوهی کلی برای تصفیهی هوازی وجود دارد که از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از روش لجن فعال
- اختلاط کامل
- هوادهی گسترده EAAS
پس از انجام مراحل فوق معمولاً یکی دو مرحلهی دیگر باقی میماند تا فرایند تصفیه فاضلاب کشتارگاه تکمیل شود. بعد از مراحل تصفیه بیولوژیکی هوازی و غیرهوازی، پساب خروجی وارد استخرهای ته نشینی میشود تا ذرات معلق و لجنهای باقیمانده ته نشین و از آب جدا شود. در صورتی که قرار باشد از این آب برای مصارف صنعتی و کشاورزی استفاده شود، لازم است گندزدایی نیز انجام شود. برای گندزدایی معمولاً یا کلرزنی با دستگاه کلرزن یا ازن زنی با دستگاه ازن ژنراتور انجام میگیرد. در صورت انجام این مراحل اضافی، قیمت پکیج تصفیه فاضلاب کشتارگاه افزایش مییابد. لذا به هنگام خرید و سفارش پیکج در این خصوص با کارشناسان ما مشورت کنید.
پکیج تصفیه فاضلاب کشتارگاه
پکیج تصفیه فاضلاب کشتارگاه مجموعهای از چند روش تصفیه است. در این مقاله تلاش کردیم تا خلاصهای از مراحل تصفیه پساب کشتارگاهی ارائه دهیم. برای تهیه این پکیج و آگاهی از استعلام قیمت میتوانید از طرق زیر با مشاوران ما در تماس باشید. مشاوران ما در شرکت شمیم شریف شما را راهنمایی میکنند تا بتوانید بهترین پکیج تصفیه فاضلاب کشتارگاه را تهیه و نصب کنید. به طورکلی عواملی که در انتخاب روش تصفیه مؤثر است عبارت اند از :
1. هزینه کلی شامل اجرا و بهره برداری
2. قابلیت اجرا از نوع تکنولوژی به کار رفته و شرایط محیطی
3. مشخصات بهره برداری
4. تجهیزات موردنیاز
5. سطح تکنولوژی محل
6. تأثیر تغییرات ظرفیت فاضلاب و توسعه آینده سیستم
7. درجه تصفیه
با توجه به موارد بالا و شرایط کشور می بایست تصفیه خانه ای راه اندازی نمود که با توجه به غلظت بالای فاضلاب کشتارگاه راندمان بسیار بالایی داشته باشد. تصفیه فاضلاب کشتارگاه و عملیات بهره برداری و نگهداری آن ساده باشد. چنانکه با دو کارگر معمولی نیز بتوان آن را نگهداری و بهره برداری کرد و تا حد ممکن نیاز به هزینه های ارزی و ریالی بالا نداشته باشد.
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب کشتارگاه
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب کشتارگاه به عوامل متعددی بستگی دارد. مواردی مثل ابعاد و میزان کشتارهای روزانه، نوع دام، موقعیت و شرایط کشتارگاه، کیفیت مورد نیاز برای آب خروجی و مواردی از این دست به صورت مستقیم بر قیمت پکیج کشتارگاه تأثیرگذار هستند. همچنین به دلیل نوسانات بسیار زیاد بازار، ممکن است قیمتها در مدت کوتاهی تغییر کنند. لذا قیمتهای استعلام شده برای خرید پکیج تصفیه مربوط به یک برههی زمانی کوتاه و مختص همان پکیج خاص با مشخصات فنی مورد نظر است. از طریق راههای زیر میتوانید با شرکت شمیم شریف در ارتباط باشید و سفارش خود را ثبت کنید.